PROJEKT RAZVOJA CIKLOTURIZMA  U ŠIBENSKO- KNINSKOJ  ŽUPANIJI

Turistička zajednica Šibensko kninske županije je u suradnji s sustavom lokalnih turističkih zajednica pokrenula projekt razvoja cikloturizma.

Nakon potpisivanja sporazuma o projektu krenulo se u realizaciju istoga.

Prvi korak je bila edukacija bike vodiča koja se održala u Kninu u dva termina – početkom i sredinom ožujka, a na kojoj je sudjelovalo ukupno 23 polaznika, od kojih je 18 iz naše županije. U posljednje dvije godine revidirane su sve rute u županiji, kako postojeće, tako i nove, i to sukladno uputama Hrvatskih i županijskih cesta.

Broj staza u županiji je trenutno 85, ukupne dužine 2400 km.

Sukladno izmjenama ruta, te agencija i servisa, ažurirana je  biciklistička brošura na 4 jezične verzije: hrvatski, engleski, njemački i talijanski.

Projekt se nastavio označavanjem biciklističkih ruta. Dosad je ukupno označeno preko 65 % ruta u županiji, a cilj je u sljedeće dvije godine  označiti sve preostale rute.

 U tijeku je priprema biciklističkih karata, ukupno njih 7, koje se rade za svaku zonu posebno, zbog što detaljnijeg pregleda ruta, s tim da se za zonu 3 rade 3 zasebne karte zbog veličine same zone koja obuhvaća veliko područje (otok Murter, Vodice, Tribunj, Pirovac i Skradin ).

Napravljen je redizajn specijalizirane web stranice namijenjene cikloturistima www.bikeandhike.hr koja sadrži sve bitne informacije o rutama s gpx zapisima, popis servisa i  agencija koje u svojoj ponudi imaju programe i usluge za cikloturiste, popis bike & bed  smještaja do generalnih informacija o destinacijama u županiji.