FOTO: MIRANDA TRKLJA
Bike&Hike

Projekt razvoja cikloturizma u Šibensko-kninskoj županiji

Operativni plan razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije za razdoblje do kraja 2020. godine izrađen je u svrhu daljnjeg razvoja cikloturizma kao važnog selektivnog oblika turizma na području županije. Nakon potpisanog Sporazuma o razvoju cikloturizma na području županije, a koji su supotpisale sve lokalne turističke zajednice na području TZŠKŽ, predmet kojeg je bila provedba projekta „Razvoj cikloturizma na području Šibensko-kninske županije“, odrađen je dobar dio aktivnosti zacrtanih istim. Prvi korak je bila edukacija bike vodiča, koja se održala u Kninu u dva termina – početkom i sredinom ožujka, a na kojoj je sudjelovalo ukupno 23 polaznika, a koji su nakon edukacije stekli licencu Hrvatskog biciklističkog saveza za bike vodiča. Polaznici su u prvom dijelu imali edukaciju iz teoretskog i praktičnog dijela, a u drugom ispit znanja iz oba područja.

U istom periodu je formirana radna skupina od sedam članova profesionalnih biciklista, koja je aktivno radila na projektu razvoja cikloturizma. Zadaća im je bila analizirati postojeće staze, predložiti nove, snimi njihove GPS zapise i ostale potrebne tehničke podatke. Snimljeno je, obrađeno i kategorizirano 50 novih staza na području cijele županije, tako da je broj staza više nego udvostručen, te se popeo na 90, odnosno kilometraža je utrostručena,te sad iznosi 2450 km.

Projekt ima svoj atraktivan vizualni identitet, te su doneseni i standardi za biciklističku signalizaciju za područje cijele županije, te je ona jedinstvena za cijelu Županiju. Fazom označavanje biciklističkih staza, finalizira se bazni razvoj tog brzorastučeg turističkog proizvoda, koji je sada spreman za drugu fazu, a to je promocija. Sukladno izmjenama ruta, te agencija i servisa, izrađena je specijalizirana brošura na 4 jezične verzije: hrvatski, engleski, njemački i talijanski, kao i redizajn specijalizirane web stranice namijenjene cikloturistima www.bikeandhike.hr koja sadrži sve bitne informacije o rutama s gpx zapisima, popis servisa i  agencija koje u svojoj ponudi imaju programe i usluge za cikloturiste, popis bike & bed smještaja do generalnih informacija o destinacijama u županiji.

Dosadašnje inicijative na razvoju cikloturizmu ovim su projektom dobile novo svjetlo, unificiranost i prepoznatljivost u krugu zaljubljenika u cikloturizam, a Šibensko-kninska županija kao cikloturistički vrlo potentna i atraktivna destinacija, postati njihovo omiljeno odredište. U tijeku je priprema biciklističkih karata, ukupno njih 7, koje se rade za svaku zonu posebno, zbog što detaljnijeg pregleda ruta, s tim da se za zonu 3 rade 3 zasebne karte zbog veličine same zone koja obuhvaća veliko područje (otok Murter, Vodice, Tribunj, Pirovac i Skradin).

Druga faza je razvoj trail ili hike segmenta, po sličnim načelima Bike-a.