Festivali i sajmovi

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL

Šibenik, najstariji hrvatski primorski grad, zadržao je svoju dječju, zaigranu notu, koja do izražaja dolazi svakoga ljeta kada stara gradska jezgra postaje otvorena pozornica za brojnu djecu. Već više od pola stoljeća ovaj "dječji" grad, kako ga često nazivaju, domaćin je jedinog međunarodnog dječjeg festivala u Hrvatskoj. Jednostavno nazvan "Međunarodni dječji festival" svake godine iznova, posljednjeg tjedna u lipnju i prvog tjedna u srpnju, mami osmjehe djece i odraslih. Festival poziva djecu da uživaju u predstavama, koncertima ili izložbama umjetnika iz cijelog svijeta, kao i da sami daju svoj doprinos u vidu sudjelovanja na različitim radionicama tijekom 15 dana održavanja festivala. Za vrijeme Festivala grad poprima sasvim drugačije dimenzije te postaje mjesto susreta umjetnika, kazališnih skupina, glazbenika i znanstvenika te se djeca i odrasli okupljaju kako bi se igrali, opustili i jednostavno dobro zabavili!

 

HRVATSKI FESTIVAL PUTOVANJA

Hrvatski klub putnika organizira ovaj relativno mladi šibenski festival od 2012. godine. Festival okuplja ljubitelje putovanja i sve zainteresirane za uzbudljivu kulturu putovanja. Tijekom tri dana festival postaje mjesto na kojem ljudi putuju svijetom na zabavan i jedinstven način. Cilj je pokazati različite načine putovanja i proširiti znanje o njegovim pozitivnim stranama, tako da i osobe koje ne vole putovati mogu uvidjeti da je putovanje uvijek uzbudljivo ako mu se pristupi na pravi način. Cilj su festivala učenje i zabava kroz predavanja poznatih putnika, kušanje različite ukusne hrane i pića te uživanje u koncertima i plesnim nastupima.

VEČERI DALMATINSKE ŠANSONE

Festival tradicionalne dalmatinske šansone održava se u Šibeniku od 1998. godine. Dvodnevno događanje krajem kolovoza predstavlja i promiče tradicionalne dalmatinske pjesme, koje se ne prilagođavaju modernoj mješavini pop pjesama, nego naginju prema šansoni, pjesmi u kojoj je najvažniji izraz stih. Izvođači su najčešće i autori glazbe i stihova koji vrlo dobro znaju kako riječi uskladiti s melodijom te stvoriti posebnu, romantičnu atmosferu.

TRIBUNJSKA UTRKA MAGARACA

Stanovnicima primorskog mjesta Tribunja i njihovim gostima ova je jedinstvena utrka događaj na kojem se svi dobro zabavljaju, a ona je upravo i razlog dolaska velikog broja posjetitelja u Tribunj prvog dana kolovoza. Utrka magaraca čini se jednostavnim zadatkom - sve što treba napraviti jeste stići do cilja jašući milog magarca. Međutim, magarac je nadaleko poznat po svojoj tvrdoglavosti i inatu te mnogi natjecatelji često neuspješno pokušavaju nagovoriti ovu neodoljivu i vrijednu životinju da se uopće pomakne s mjesta, što samu utrku čini zabavnijom i urnebesno smiješnom svim gledateljima.