¨Sirevi i vina našeg kraja¨ na tvrđavi sv. Mihovila

Znate li zašto su vino i sir par iz snova? Prije svega, vino voli sol, a sirevi su uglavnom slani pa se ono se često ljubi s masnoćom kakvu posjeduju sirevi. Zatim, u sirevima ima dosta okusa koji također pojačavaju doživljaj vina. Sir poboljšava okus vina zato što masne tvari iz sira “premažu” okusne pupoljke odgovorne za gorko, pa vino ima slađi i voćniji okus. Sir i vino imaju još jednu zajedničku karakteristiku: obje namirnice kroz određeno vrijeme dozrijevanja dosegnu vrhunac okusa. Time spajate dvije namirnice koje nose iste kvalitete klime i zemlje na kojoj su uzgojene pa se međusobno nadopunjavaju.

 

U našem kraju postoji dugotrajna tradicija uživanja u siru i dobrom vinu.

Ovdje smo za Vas istaknuli nekoliko domaćih proizvođača u čijim proizvodima možete uživati tijekom Vašeg boravka u šibenskom kraju.

 

OPG Anka Đidara

U Velušićima kod Drniša smještena je staja i sirana koju Anka Đidara vrijedno vodi. Prošle godine uloženo je u proširenje stada kako bi unaprijedili uslugu svojim kupcima. Ako jednom probate njen vrhunski sir sigurni smo da ćete ga kupiti opet.

Obrt Stone

Obrt Stone započeo je radom u 2015. godini uzgojem i prodajom janjadi. U međuvremenu otvorili su malu siranu i zaključili proizvodni proces od sirovine do gotovog proizvoda. Godišnje proizvode oko 3 tone tvrdog ovčijeg sira a uz to prodaju domaće janjadi i prerađuju mlijeko. Za hranjenje ovaca imaju veliku zemlju i sve uzgajaju ekološki što ide u korist očuvanju okoliša.

Sirana I-PAK

Sirana I-pak njeguje tradiciju proizvodnje sira preko dvadeset godina koristeći jedinstvenu recepturu zaslužnu za prestižne nagrade i odličja za kvalitetu. Svi sirevi i mliječni proizvodi napravljeni su od vrijednih kravica čije se prvoklasno mlijeko pomno bira. Osim sira na Vaš stol donose pravu dalmatinsku gozbu, uz mesne delicije, vrhunska vina i med, garantiramo nećete ostati ravnodušni, a ni gladni!

Vinarija Ante Sladić

Obiteljska vinarija duge povijesti, autentičnog i autohtonog vina nastaloga od ručno branog grožđa iz ekološkog vinograda u Plastovu, može se pohvaliti vinima vrhunske kakvoće i uzgojem vinove loze. U Plastovu, selu specifične mikroklime pod utjecajem Jadranskog mora i rijeke Krke, zbog visoke razine vapnenca te raznolikosti tla, vinarija Ante Sladić kreira vina svih stilistika visoke kvalitete. Debit, Lasin Opol, Plavina, Maraština, Debit Oya Noya i Tribidrag  svojom različitošću nam govore o raznolikosti vrsta tla te reljefnih oblika na tako malom, ali prirodno bogatom području. Dolaskom na degustaciju u ovu vinariju upoznat ćete autohtona vina skradinskog područja, kao i saznati sve o samom umijeću proizvodnje vina.

Vinarija Rak

Moderna oprema i najsuvremenije metode proizvodnje vina omogućava vinariji Rak visoku razinu vinarstva te kao rezultat kvalitetno višegodišnje odležano vino. Specifično podneblje šibenskog područja omogućava ovoj vinariji uzgoj dviju autohtonih sorta vina – Babića i Maraštine. Bogata povijest i veliko iskustvo stečeno od 1960. do danas pokazatelj nam je naslijeđene ljubavi prema vinu i vinogradarstvu te zavidne kvalitete stečene tijekom svih tih godina. Vinarija također nudi i kušaonicu u kojoj se mogu degustirati sva njihova vina kao i lokalni specijaliteti.

Vinarija Baraka

Obiteljska butik vinarija koja gostima pruža vrhunska vina u limitiranim količinama i polagani, ručni pristup u gotovo svim koracima proizvodnje uz neprekidno ispitivanje i podizanje kvalitete. Smještena je na poluotoku Srimi, između Šibenika i Vodica. Prvo vino, Prisbus, koje se još uvijek proizvodi isključivo grožđem iz prvog obiteljskog vinograda započela je njihovu vinarsku povijest. Crvena vina su imenima povezana uz dalmatinsku povijest i kulturu te se ističu Barone, Mocira i Timbar. U ponudi su još i bijela i rose vina Maraština, Debit i Malena. Odlučite li se na degustaciju vina vinarije Baraka uz kušanje ovih vina upoznati ćete obiteljsku tradiciju i karakteristične uvjete vinograda iz kojih potječu ova vina.

Pozivamo Vas da u svoj boravak uključite posjet nekima od lokalnih proizvođača i pokušate uživati u sljubljivanju šibenskih sireva i vina.

Za pronalazak lokacija kliknite na link https://bit.ly/winecheeseroutes

 

Ovu vijest pripremili su učenici Turističko-ugostiteljske škole u sklopu projekta kojim se jačaju vještine učenika u zanimanju za koje se obrazuju, ali i njihova povezanost s lokalnom zajednicom i širim okruženjem škole.