FOTO: ALAN GRUBELIĆ
Najznačajnija odredišta na obali

Najznačajnija odredišta na obali

Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero jedinstveno je močvarno područje u hrvatskom priobalju. Najveću vrijednost sa stanovišta biološke raznolikosti daju mu prostrani tršćaci i uski pojas poplavnih travnjaka koji se prostiru na području ornitološkog rezervata, a važna su staništa za ptice. Zabilježeno je ukupno 234 vrsta ptica, od čega se 102 vrste gnijezde na području Parka, stoga je ovo područje od međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica selica. Prema nekim procjenama, u parku za jesenje selidbe svakodnevno boravi 20.000 ptica selica, a ponekad ova brojka naraste čak i do 400.000!

Kanal sv. Ante

Zadivljujući krajolik kanala Sv. Ante zaštićen je od 1974. godine, a obuhvaća područje od šibenskog mosta do mletačke tvrđave Sv. Nikole te pripadajuće okolno more. Nitko još nije prošao kanalom Sv. Ante, a da nije ostao zapanjen njegovim prirodnim ljepotama i krajobrazom. Kanal je dug nešto više od 2000 m, širok 220 m i dubok 40 m. U ranijim je vremenima imao stratešku važnost te je željezni lanac povezivao dvije strane tjesnaca kako bi neprijateljskim brodovima spriječio ulaz u veliku luku Škar.

Prokljansko jezero i zatonska uvala

Izuzetno mirne vode Prokljanskog jezera i zatonske uvale stapaju se u prekrasnoj mješavini slatke i slane vode te s Nacionalnim parkom Krka na istoku, Šibenskim zaljevom i kanalom sv. Ante na jugozapadu, tvore veliku neprekinutu vodenu površinu. Bočata voda ovih dvaju nevjerojatnih vodenih tokova bogato je stanište mnogih endemičnih vrsta, a okolno je područje poznato po svojoj prirodnoj raznolikosti, bujnom priobalnom raslinju i obilnim izvorima svakojake morske hrane.