FOTO: TVRĐAVA KULTURE

Tvrđava sv. Mihovila

Najstarija gradska tvrđava značajan je kulturno-povijesni spomenik u Šibeniku. Srednjovjekovna tvrđava izvorište je grada koji se u povijesti prvi put spominje 1066., a izgrađena je kako bi kontrolirala i branila šibensku lagunu i ušće rijeke Krke. Impozantnost i snaga četverokuta opasanog bedemima učinili su tvrđavu dominantnim zaštitnikom područja. Danas tvrđavu možete obići uz audio vodič i pogledati 3D mapping projekcije u njenoj unutrašnjosti. Prepoznatljiva je po pozornici s 1077 sjedećih mjesta pod otvorenim nebom  koja je u kratkom roku postala jedna od najprestižnijih regionalnih pozornica.

Info i ulaznice:

https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/tvrdava-sv-mihovila/za-posjetitelje/

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana sagrađena je tijekom kolovoza i rujna 1646., u svega 58 dana, kao glavna točka novog obrambenog sustava grada neposredno pred veliki napad osmanske vojske. Tvrđavu su svojim rukama i sredstvima podigli Šibenčani, a prema nacrtu inženjera iz Genove, fra Antonija Lenija. Danas revitalizirana, u podzemnom dijelu "skriva" edukativni kampus. U toplim mjesecima ovo je mjesto gdje možete popiti kavu ili piće s pogledom na grad i širu okolicu.

Info i ulaznice:

https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/tvrdava-sv-ivana/za-posjetitelje/

Tvrđava Barone

Tvrđava Barone je izgrađena u ljeto 1646. godine, paralelno s obližnjom tvrđavom sv. Ivana. Podigli su ih građani Šibenika u manje od dva mjeseca, kako bi ojačali obranu svog grada od Osmanlija. Danas je ona mjesto je na kojem se uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti pruža pogled u prošlost Šibenika. Barone bar savršen je za prvu jutarnju kavu ili piće uz zalazak sunca, a ljetne večeri na Baroneu su rezervirane za jazz koncerte, plesnu predstavu ili filmske večeri pod zvjezdanim nebom. Atraktivnu ponudu predstavlja i suvenirnica u kojoj posjetitelji mogu pronaći trajne uspomene na vrijeme provedeno u Šibeniku. 

Info i ulaznice:

https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/tvrdava-barone/za-posjetitelje/

 

Tvrđava sv. Nikole

Mletački obrambeni sustav

Tvrđava sv. Nikole, jedan od najnovijih dodataka popisu svjetske baštine UNESCO-a, izgrađena je tijekom 16. st., kao sastavni dio mletačkog obrambenog sustava nastalog između 15. i 17. st., i smještena na ulazu u kanal sv. Ante. Izgradnja tvrđave bila je važan pothvat, ne samo za građane Šibenika nego i za njegove vladare jer je izgrađena radi obrane grada od turskih napada s mora. Tvrđava podignuta na ulazu u uski, 1500 metara dug kanal, postala je važna strateška obrambena struktura koja je pridonijela nedodirljivosti šibenske luke i samoga grada Šibenika. Jedini je mogući ulaz u Šibenski zaljev bio kroz kanal, što je omogućilo učinkovitu obranu i potpunu kontrolu ulaska brodova.

Utvrda alla moderna

Prilikom izgradnje tvrđave sv. Nikole više se važnosti pridavalo vojnim nego ornamentalnim značajkama, međutim tvrđava je ipak primjer tipične mletačke izgradnje "alla moderna”, što je izvanredan primjer izolirane obrambene utvrde na moru. Projektirao ju je mletački vojni graditelj Michele Sanmicheli. Donji su dijelovi sazidani od bijelog kamena, a gornji od opeke. Tvrđava sv. Nikole pripada najjačim i najfascinantnijim pomorskim utvrdama na Jadranskoj obali. 

Posjetite tvrđavu sv. Nikole:

Info i ulaznice