FOTO: ALAN GRUBELIĆ
Nezaobilazna baština na otocima

Nezaobilazna baština na otocima

Memorijalni centar Fausta Vrančića

Na malom otoku Prviću, koji se nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture, a smješten je blizu grada Vodica, svoje je djetinjstvo proveo poznati hrvatski izumitelj, inženjer, povjesničar, lingvist, diplomat, humanist i biskup Faust Vrančić. Grob ovog velikana nalazi se u crkvi sv. Marije od Milosti, a samo nekoliko metara dalje posjetitelji mogu vidjeti izložbu od oko 50 ručno izrađenih maketa njegovih izuma. Neki su od izloženih Vrančićevih izuma: mlin na brodu, mlin s kotačem, željezni most, most u Beču, Homo Volans ili leteći čovjek, sunčani sat, preša za ulje, čistač morskog dna, kao i rječnik pet europskih jezika, uključujući i prve ikada tiskane hrvatske i mađarske rječnike.

Krapanjski samostan

Na otoku Krapnju nalazi se samostan Sv. Križa koji ima posebnu povijesnu vrijednost. Na njegovom je mjestu 1523. g., a zatim ponovno 1937. godine, izgrađena crkva koja doprinosi današnjem izgledu samostana. U samostanu se čuvaju vrijednosti pod zaštitom države. Najvrjedniji su eksponati "Posljednja večera” (prekrasna freska iz 16. st., djelo talijanskog majstora Francesca da Santa Croce) i "Crna Bogorodica na prijestolju” (vrijedna renesansna slika). U knjižnici se čuvaju i druge vrijednosti, poput Biblije iz 1474. i 23 inkunabule. Tu je i mali muzej koji sadrži zbirku spužvi, koralja, amfora i starog posuđa.

Muzej betinske drvene brodogradnje

Šarmantni Muzej drvene brodogradnje u selu Betina na otoku Murteru nudi mogućnost interaktivne šetnje kroz povijest izuzetne vještine tradicijske brodogradnje. Muzej pripovijeda priču o starim majstorima brodograditeljima te navodi razloge zbog kojih su postigli takvu međunarodnu slavu u izgradnji izvanrednih drvenih brodova. Stalni postav naglašava vještine betinskih brodograditelja i daje informacije o osobitim i šarolikim prvoklasnim plovilima, od malih ribarskih brodića kaića do velikih teretnih brodova. Međutim, ponos i radost Betine svakako je gajeta, 5 do 8 metara dugačak i 2 do 2,6 m širok brod na jedra. Ovaj je brod zaštićen od strane Ministarstva kulture RH kao dio nacionalne nematerijalne baštine.

 

Tvrđava Tureta

Tvrđava Tureta najznačajnija je utvrda iz bizantskog vremena na kornatskom otočju. Nalazi se na otoku Kornatu i vjerojatno potječe iz 6. stoljeća kada je, pretpostavlja se, podignuta u vojne svrhe (za zaštitu obale i kontrolu plovidbe na tom dijelu Jadrana).