FOTO: ISTOCK
NOVO! COVID-19 Protokol

NOVO! COVID-19 Protokol (za iznajmljivače)

POSTUPAK KOD ZARAZE ILI SUMNJE NA ZARAZU VIRUSOM COVID - 19 GOSTA U TURISTIČKOM SMJEŠTAJNOM OBJEKTU

 

OBVEZE DOMAĆINA U OBITELJSKOM SMJEŠTAJU

1. Domaćin u obiteljskom smještaju ili osoba koju je on ovlastio da se brine o gostima tijekom njegova boravka telefonskim putem obavještava nadležnu „Covid“ ambulantu o mogućnosti zaraze virusom COVID - 19.

Popis „Covid“ ambulanti na području županije:

DOM ZDRAVLJA DRNIŠ – 099 / 537 9504

DOM ZDRAVLJA KNIN – 099 / 733 5399

DOM ZDRAVLJA ŠIBENIK – 091 / 227 5110

Nakon što liječnik ustanovi da postoji opravdana sumnja da je osoba pozitivna na virus, domaćin je dužan telefonskim putem zamoliti gosta da ostane u svom apartmanu / sobi, kao i osobe koje su bile u bliskom kontaktu s zaraženim, osigurati mu zaštitne maske i papirnate maramice u dovoljnoj količini, te sredstva za dezinfekciju, sve do liječničkog pregleda koji bi potvrdio zarazu.

2. Informacija o protokolu ukoliko se potvrdi zaraza

ukoliko se gostu potvrdi zaraza virusom Covid-19, gost se transportira u zdravstvenu ustanovu sukladno uputi liječnika, a ovisno o težini bolesti transportira se osobnim vozilom, ili organiziranim prijevozom ( sanitet ). Javni prijevoz nije dozvoljen!

Ukoliko je zaražena osoba domaći gost, a njegova klinička slika je uredna ( bez težih simptoma ili komplikacija ), preporuča se povratak u vlastitu kuću / stan u mjestu stanovanja, gdje se može samoizolirati. Skrb o njemu tada preuzima njegov izabrani liječnik u mjestu stanovanja ( u konzultaciji s epidemiolozima). Domaći gosti koji su bliski kontakt zaraženog se također upućuju u samoizolaciju u mjestu stanovanja. Ukoliko nema mogućnost samoizolacije može se smjestiti u objekt za karantenu određen od strane lokalnog kriznog stožera.

Strani gost kojemu se potvrdi zaraza COVIDOM-19, a čije zdravstveno stanje ne zahtjeva hospitalizaciju, upućuje se u organizirani smještaj u lokalnoj zajednici, a koji je predviđen za takve situacije. Objekt za karantenu koji krizni stožer predvidi mora biti opremljen i prikladan za boravak u izolaciji. Strani gosti se mogu i prije isteka izolacije vratiti u svoje zemlje, a nakon konzultacija s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje putem IHR sustava i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje.

3. Zaposlenik objekta, odnosno osoba koja se brine o objektu mora, u slučaju da je u objektu potvrđen COVID - 19, biti podvrgnuta samoizolaciji, kao i njeni bliski kontakti. Prostor mora biti temeljito očišćen i dezinficiran, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa virusa na drugog gosta koji bi boravio u objektu.

O završetku izolacije i zdravstvenom stanju gosta skrbi se nadležni liječnik koji ju je propisao.

Ukoliko je moguće preporuča se minimalni kontakt s gostom u objektu, kako bi se vjerojatnost zaraze svela na minimum.

 

Korisne informacije:

Dežurni epidemiolog Šibensko kninske županije 091 43 41 201.

Stožer civilne zaštite Šibensko kninske županije; mail: stozer.civilne.zastite@skz.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo: 01 486 3222; mail: hzjz@hzjz.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova: 01 61 22 111: pitanja@mup.hr