Glasoviti skradinski rižot kojeg je u emisiji "No reservations" proslavio Anthony Bourdain, jedna je od dalmatinskih gastro-ikona. Jelo se priprema 8 do 10 sati, a tradicionalno ga spravljaju muškarci u Skradinu.
Sastojci (za 10-ak osoba):
- 0,5 kg crvenog luka
- 1,5 kg teleće ruže izrezane na kockice 3x3 cm.
- 300 g pilećeg filea
- 1,5 kg riže arborio
- pršut
- pire od rajčica
- maslinovo ulje
- muškatni oraščić
- nasjeckani peršin
- ½ šalice domaćeg prošeka
- ribani ovčji sir ili parmezan
- nekoliko kockica maslaca
Za temeljac:
- teleća koljenica
- teleći vrat
- domaća piletina (pileći hrbat i zabatak)
- dosta korjenastog povrća: mrkva, peršin, celer, peršinov list, list kelja i zelja
- luk
- malo rajčice
Priprema:
Za pripremu skradinskog rižota važni su kvalitetni domaći sastojci, ali i dobra volja i dobro društvo, budući da se priprema gotovo deset sati! Jedna od važnih komponenti ovoga jela je temeljac. U veliki lonac stavite sve sastojke i kuhajte na laganoj vatri u napola poklopljenom loncu što duže vremena.
Na maslinovom ulju pirjajte crveni luk 20 minuta, a nakon desetak minuta ga lagano posolite da povene. Potom stavite kockice teletine i pirjajte uz povremeno podlijevanje temeljcem dok se meso gotovo ne raskuha, odnosno dok se ne pretvori u "paštetu". Zatim smjesi dodajte pire od rajčice, kockice pilećeg filea i muškatni oraščić, a po želji i pršut izrezan na manje komadiće. Kada je smjesa kratko prokuhala, dodajte rižu i podlijevajte temeljcem dok ne bude kuhana. Rižot začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, te peršinom po želji. Pred kraj kuhanja rižotu dodajte pola šalice domaćeg prošeka, ribani ovčji sir ili parmezan, a kada je rižot kuhan, za bolju aromu umiješajte kockice maslaca i pustite da "odmori" par minuta prije posluživanja. Pospite ribanim sirom i poslužite uz jače crno vino.