PHOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Nezaobilazni užitci

Nezaobilazne lokacije i doživljaji

  • kušanje sira iz mišine i ovčjeg sira ili sušenog pršuta i drniškog pršuta
  • uživanje u janjetini i krumpirima ispod peke u Drnišu i Kninu
  • gošćenje skradinskim rižotom, koprtljem, bižotom i čokalicama u Skradinu
  • kušanje soparnika, gregade, brudeta, lešade i luganige uz obalu
  • uživanje u rožati, kroštulama, mandulatu, vlaškoj čaši ili tartu od rogača u Šibeniku
  • slađenje Babićem, Plavinom, Debitom, Maraštinom, Prošekom i domaćim vinima, lozovačom i travaricom ili rakijom od višnje, kruške, borovnice, smokve, žižula, oraha i ružinih latica diljem županije

Dalmatinski okusi

Kuhinja primorskog dijela Šibensko-kninske županije uglavnom se temelji na sastojcima poput ribe, školjki i raznih plodova mora. Domaće maslinovo ulje glavni je začin većine jela, dok se sol i papar koriste u minimalnim količinama. Najpoznatiji su specijaliteti pržena riba, dagnje na buzaru, brudet, kao i rižoto s morskim plodovima. Šibenski zaljev i Zatonski zaljev najpoznatija su mjesta na dalmatinskoj obali za uzgoj dagnji. Opće je poznato da šibenske dagnje rastu tri do pet puta brže nego bilo gdje u svijetu. Osnovni je preduvjet za kvalitetan uzgoj dagnji bočata voda koja nastaje miješanjem morske vode iz zaljeva s vodom iz Prokljanskog jezera, nekoliko obližnjih vrela i rijeke Krke.

Kontinentalni specijaliteti

Zaleđe ove regije naginje kontinentalnoj kuhinji koja se uglavnom temelji na mesu i krumpirima. Specijaliteti ovog dijela Šibensko-kninske županije svakako su pečena janjetina i svinjetina s pečenim krumpirima i salatom, koje se mogu naći na meniju svakog lokalnog restorana. Tradicionalno se pripremaju po nekoliko sati ispod peke, željeznog zvona ispod kojeg se stave meso i krumpiri te se potom zvono prekrije žarom. Ovom popisu najpoznatijih specijaliteta treba svakako dodati i autohtoni sir iz mišine i dimljeni pršut. Drniški pršut višestruko je nagrađivan zbog svoje kvalitete te je kao takav prepoznat u cijelom svijetu.

Vrhunska morska jela i domaća vina

Otočani ovog područja poznati su po vrhunskim morskim specijalitetima i ukusnim domaćim vinima, osobito među jahtašima i jedriličarima koji posjećuju lokalne konobe, tj. male i mirne restorane s tradicionalnom ponudom. Neke su poznate ličnosti redoviti gosti ovih konoba, npr. na otocima Kaprije i Žirje. Ako više volite življe manifestacije posvećene lokalnoj hrani, posjetite neke od zanimljivih okupljanja poput brudetijade (manifestacija posvećena jelu od morske ribe - brudetu) na otoku Zlarinu.

Lagani specijaliteti lokalne kuhinje

Bilo da želite večerati u nekom od vrhunskih restorana i konoba u gradu ili probati domaće proizvode seoskih domaćinstava i farmi, obalna gastronomija Šibensko-kninske županije oduševit će vas svojom raznolikošću i jednostavnošću. Obilje svježih i sočnih plodova mora i vrhunskog maslinovog ulja, blagi začini i začinsko bilje i ukusni prilozi, odlično crno vino poput poznatog primoštenskog Babića, zreli ovčji sir, kobasice luganige, lagana jela kao što su soparnik, gregada, lešada, brudet i lagano začinjena sezonska riba na žaru ispunit će vam nosnice i uzbuditi okusne pupoljke u nezaboravnom gastronomskom doživljaju!

Autohtona jela svjetskog glasa

Šibensko zaleđe ima nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju koja može zadovoljiti gurmane svih ukusa. Zasitni drniški specijaliteti poput sira iz mišine i ovčjeg sira, pršuta, arambašića (rolica od kupusa) te janjetine pečene ispod peke; skradinski mesni recepti poput koprtlja i skradinskog rižota (zahtjevno jelo koje prema tradiciji pripremaju samo muškarci) ili morskih delikatesa kao što su bižot (brudet od jegulje) i čokalice (sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode); voćni deserti poput skradinske torte (slastica od badema, oraha i meda), bruštulana (ušećerenih badema), smokava, oskoruša i planike; aromatične rakije od višnje, kruške, borovnice, smokve, žižula, oraha i ružinih latica; kao i kvalitetne sorte vina poput debita i maraština (od bijelih vina) ili lasine i plavine (od crnih vina), očarat će i uzbuditi vaša osjetila te ćete uvijek tražiti zalogaj više!

Ukusni deserti i slastice

Najtradicionalniji deserti Šibensko-kninske kuhinje su: rožata - kolač od jaja, mlijeka i karamele; fritule - krafnice s grožđicama i likerom (oblikuju se u kuglice veličine šljive i prže u vrelom ulju); kroštule - koje se spravljaju na sličan način kao i fritule, ali imaju oblik dugih traka; te mandulat - desert koji nastaje mješavinom badema i meda. Neke od suvremenijih slastica uključuju: tart od rogača s mandarinama, zrelim breskvama ili ranim lagano pečenim smokvama; te osvježavajuće inovativna vlaška čaša, mousse od maslinovog ulja pomiješan s džemom od dinje i keksima od badema.

Odlična vina i aperitivi

Vino Babić koje se proizvodi u primoštenskim vinogradima poznato je visokokvalitetno crno vino te se slika primoštenskih vinograda nalazi u stalnom postavu glavne zgrade Ujedinjenih Naroda u New Yorku, kao dokaz mukotrpnog višestoljetnog rada i stalne borbe s dalmatinskim kamenom. Nekoliko desertnih vina, kao što su Prošek i Maraština, karakteristično je za ovo područje, kao i odlična domaća rakija u više varijanti, npr. lozovača i travarica (voćna rakija s aromatičnim travama). Rakija se uglavnom poslužuje sa suhim smokvama kao aperitiv dobrodošlice i znak gostoprimstva prema svim gostima i prolaznicima.