FOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Arambašići

Arambašići

Jedno od nezaobilaznih jela na blagdanskim stolovima ovog kraja koje morate kušati su i arambašići. Tradicija njihovog pripremanja održala se do danas, a, osim za blagdane, spremaju se i na drugim važnim proslavama.

Sastojci:

  • 1 glava kiselog kupusa
  • 0,50 kg govedine ili junetine
  • 0,20 kg svinjetine
  • malo pancete
  • malo suhog mesa
  • 3 rajčice ili žlica koncentrata rajčice
  • 3 luka
  • pola kitice peršina
  • malo masti
  • 2-3 žlice ulja
  • pola šalice riže
  • jaje
  • sol
  • papar

Priprema:

Ogulite i isjeckajte rajčice. Listove kupusa odvojite i isperite u mlakoj vodi, te nekoliko listova nasjeckajte na trakice. Sameljite meso, pancetu, luk i peršin, a potom smjesi dodajte jaja, mast, rižu, malo soli i papra. Dobivenu masu izmiješajte i mijesite dok ne postane kompaktna, a zatim je pustite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Dijelove smjese stavite na prethodno pripremljene listove kiselog kupusa, pa listove zamotajte. Na nauljeno dno veće duboke posude posložite par listova kiselog kupusa, a zatim i arambašiće, te na vrh usitnjene listove kupusa i suho meso. U posudu dodajte vode dovoljno da prekrije sadržaj. Sve zajedno prokuhajte, dodajte rajčice ili koncentrat rajčice, te ostavite da kuha još 90 minuta. Gotove arambašiće servirajte uz pire krumpir.

Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.