Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa

Šibenik (18.07.2023. - 23.07.2023.)

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa usmjeren je na najnoviju nacionalnu i međunarodnu produkciju kratkog animiranog filma, a od 2021. i autorskoga stripa.

Održava se svake godine u srpnju i prikazuje oko 200 filmova u četiri natjecateljskih kategorija:

  • Grandtoon (profesionalni kratki animirani filmovi),
  • Studentoon (studentski kratki animirani filmovi),
  • Planktoon (kratki filmovi za djecu) i
  • Supertune (animirani glazbeni spotovi).

Kroz niz popratnih programa koji uključuju VR projekcije, tematske i retrospektivne programe, panele, razgovore s autorima, izložbe, radionice animacije za djecu i mlade, prezentira umjetnost animacije u najširem smislu. Od 2021. godine Supertoon uključuje strip u svoja službena natjecanja, i to u dvije kategorije: strip album i strip časopis, te niz događanja posvećenih stripu poput izložbi, tribina i radionica, a 2022. godine dodaje i treću natjecateljsku kategoriju, strip fanzin.

Festival ugošćuje filmaše i stripaše iz cijeloga svijeta i stvara prostor za komunikaciju između profesionalnih autora, producentskih kuća, studenata likovnih umjetnosti, animacije i novih medija te novinara iz kulture, pružajući im priliku da se okupe, razmijene ideje i iskustva. Projekcije se održavaju u kinima na otvorenom na šibenskim ulicama i trgovima, kao i u Perivoju Roberta Visianija, šibenskom gradskom parku, koji ugošćuje i razgovore s filmskih i strip autorima festivalskim gostima te sajam stripova.

Fotogalerija