Fešta od okusa – Dani maslinovih ulja zaleđa Šibensko-kninske županije

Fešta od okusa – Dani maslinovih ulja zaleđa Šibensko-kninske županije

Kistanje (08.03.2025. - 29.03.2025.)

Tijekom ožujka Šibensko-kninska županija postaje epicentar vrhunskog gastronomskog događanja – Fešte od okusa: Dana maslinovih ulja zaleđa Šibensko-kninske županije. Ova manifestacija pruža jedinstvenu priliku za istraživanje bogatstva okusa regije kroz vrhunska maslinova ulja, lokalne delicije i ugodno druženje.

Posvećena promociji maslinovih ulja šibenskog zaleđa, Fešta od okusa naglašava edukaciju maslinara i ugostitelja te uživanje u autohtonim specijalitetima.

Kroz radionice, degustacije i kulinarske programe, događaj okuplja lokalne proizvođače, stručnjake, voditelje kušaonica, kuhare i ljubitelje dobre hrane s ciljem očuvanja tradicije, podizanja svijesti o važnosti kvalitete maslinovih ulja i promicanja autentičnih okusa šibenskog zaleđa.

Program događanja:

8. ožujka 2025. 

  • Radionica - Maslinova ulja zaleđa - Ruralni poduzetnički inkubator Krka Kistanje, Franje Tuđmana 106A, početak je u 10 sati
  • Prezentacija rezultata analize maslinovih ulja (Mirela Žanetić)
  • Očuvanje kvalitete ulja
  • Promocija i brendiranje ulja Šibensko-kninske županije
  • Dodatni sadržaj: Degustacija odabranih maslinovih ulja te zakuska s finger food specijalitetima na bazi maslinovog ulja.

9. ožujka 2025. 

  • Vođena degustacija za članice udruge Krug i maslinare - Ruralni poduzetnički inkubator Krka Kistanje, Franje Tuđmana 106A
  • 11.30 - Predstavljanje osnova degustacije maslinovog ulja uz degustaciju tri vrste ulja.
  • 12.15 - Ručak za članice udruge Krug i maslinare

15. ožujka 2025. 

  • Mala škola rezidbe maslina koja će se održati u masliniku Dražana Šarića u Đevrskama.

23. ožujka 2025. 

  • Radionica za voditelje kušaonica - Maslinovo ulje i sir se ljube u Caffee bar-kušaonici Dobra spiza, Kistanje, Franje Tuđmana 101
  • 11.00 - 13.00 - Radionica za voditelje kušaonica o sljubljivanju sireva i maslinovih ulja, uz pokaznu demonstraciju pod vodstvom Dine Bebića. Sudionici će imati priliku kušati jela od sira s maslinovim i aromatiziranim uljima, uz odabrana vina

28. ožujka 2025. 

  • Buša na pjatu - Program za voditelje restorana i uzgajivače buše - Ruralni poduzetnički inkubator Krka Kistanje, Franje Tuđmana 106A
  • 9.00 - Radionica otkoštavanja mesa (Zdravko Tomšić, METRO) - konfekcioniranje mesa za ugostitelje.
  • 10.00 - Masterclass 'Buša na pjatu' - Tri vrhunska kuhara (Goran Kočiš, Dino Bebić, Mate Sučić) pripremaju jela koja će se degustirati uz odabrana maslinova ulja i lokalna vina.
  • 14.00 - Degustacijski ručak za sve sudionike.
  • 15.30 - Panel diskusija: 'Od polja do stola' - uz sudjelovanje predstavnika AZRRI-ja, METRO-a i renomiranih ugostitelja s fokusom na dugoročnoj održivosti autohtonih sorti mesa unutar suvremenih distribucijskih kanala (od proizvodnje do plasmana).

29. ožujka 2025. 

  • Javna degustacija 'Buša na pjatu' i maslinovih ulja - Eko tržnica, Franje Tuđmana 101, Kistanje
  • 11.00 - Prezentacija jela od mesa buše u izvedbi tri kuhara, uz sljubljivanje s odabranim maslinovim uljima i lokalnim vinima.