Adventura 2022.

Adventura 2022.

Šibenik (02.12.2022. - 01.01.2023.)

 

Naoružan samo Snješkom – ovogodišnja je poruka omiljene gradske manifestacije, najboljeg adventa na obali i prvog božićnog sajma bez jednokratne plastike u Hrvatskoj – šibenske Adventure, koja sa svojim osmim izdanjem započinje u petak, 2. prosinca u 17 h paljenjem lampica u glavnom gradskom Perivoju Roberta Visianija, kada će i nikad bogatiju gastronomsku ponudu predstaviti ovogodišnje ugostiteljske kućice, dok je u 21 sat previđen koncert otvorenja Tončija Huljića i njegove Madre Badesse.

Jedno od najatraktivnijih klizališta u Hrvatskoj, otvoreno klizalište na Poljani - Vitićevo more – bit će spremno za prve klizače već od subote, 3. prosinca, a radit će svakim danom od 9 do 23 sata. Kao i svih prijašnjih godina, termini radnim danima do 14 sati bit će besplatni za sve šibenske osnovnoškolce.

Osim klizališta, u subotu u 11 sati otvara i Adventurica, kreativni i edukativni adventski pogon za naše najmlađe sugrađane. ''Sadržajno nikad zanimljivija, ovogodišnja Adventurica seli na još atraktivniju lokaciju – na trg ispred škole Fausta Vrančića!'' - poručuju organizatori i pozivaju i velike i male na subotnje otvorenje. To isto, prvo Adventurino jutro najavljen je i početak dobro poznate prakse – subotnjih svirki u podne. Otvara ih laureatkinja šibenske šansone, Iva Spahija sa svojim bendom, a nastavljaju je redom domaće snage – M.S.A.Q., Baby Kate, neizostavni Feniksi na Badnjak i Bagatin kao uvod u Silvestrovo.

Nikad bogatiju gastronomsku ponudu ove godine prate i rekordne prijave na Adventurin Sajmić – čak 16 obrtnika, udruga, umjetnika, kreativaca i kućnih radinosti predstavit će se na Poljani u razdoblju od 17. do 24. prosinca.

Preko 30 glazbenih programa u kojem su podjednako zastupljene domaće glazbene snage, kao i gostujući izvođači, glazbenici, sigurno su jedna od prepoznatljivosti ovogodišnje Adventure. Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja koja se naslanjaju i u turističkom smislu valoriziraju šibensku povijest i baštinu, kao što je Fritulada, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na tradicionalnom puštanju lampiona, s humanitarnim predznakom, koji će i ove godine obilježiti prvi dan u nadolazećoj 2023. godini. Sav prihod od prikupljenih donacija dodijelit će se obitelji Gulin čija je kuća uništena u velikom požaru ovog ljeta u Raslini i Zatonu. Tradicija se nastavlja i s Božićnim medenjakom, natječajem za najbolje ukrašen izlog, prozor ili okućnicu unutar stare gradske jezgre. Prigodno će se obilježiti i tradicionalna Noć Jadrije, ipak je ove godine riječ o velikih 100 godina čija će se godišnjica proslaviti u Azimutu 16. prosinca.

Mirisi fritula oduševit će sve okupljene na već tradicionalnoj Freetuladi- natjecanju u spremanju tipične božićne poslastice ovog kraja- fritula. Freetulada se vezuje na tradiciju slavljenja Osmina ili Malog Božića, kada bi se, po prvi puta u godini, frigale fritule, te, čekajući ponoćna zvona, pjevali tradicionalni božićni napjevi.

Svakodnevnim, posebno osmišljenim sadržajima Adventurice, animirani su i najmlađi sugrađani!

Detaljan program možete pratiti na stranici: Naslovnica - Adventura Šibenik (adventurasibenik.hr)