FOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Gastronomski užitci

TIPIČNA GASTRONOMIJA REGIJE

Gastronomska tradicija područja Šibensko-kninske županije nadaleko je poznata. Sličnosti s talijanskom i turskom kuhinjom su očite, što se može pripisati dugoj mletačkoj i turskoj vladavini na ovom području tijekom srednjega vijeka. Osnovne su karakteristike šibenske kuhinje svježe namirnice te jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (osim peršina, češnjaka, luka i lovora). Kuhinja šibenskog područja može se podijeliti na dvije podvrste – onu koja se odnosi na obalni i otočni dio te onu karakterističnu za kontinentalni dio županije.

DALMATINSKI OKUSI

Kuhinja primorskog dijela Šibensko-kninske županije uglavnom se temelji na sastojcima poput ribe, školjki i raznih plodova mora. Domaće maslinovo ulje glavni je začin većine jela, dok se sol i papar koriste u minimalnim količinama. Najpoznatiji su specijaliteti pržena riba, dagnje na buzaru, brudet, kao i rižoto s morskim plodovima. Šibenski zaljev i Zatonski zaljev najpoznatija su mjesta na dalmatinskoj obali za uzgoj dagnji. Opće je poznato da šibenske dagnje rastu tri do pet puta brže nego bilo gdje u svijetu. Osnovni je preduvjet za kvalitetan uzgoj dagnji bočata voda koja nastaje miješanjem morske vode iz zaljeva s vodom iz Prokljanskog jezera, nekoliko obližnjih vrela i rijeke Krke.

 

KONTINENTALNI SPECIJALITETI

Zaleđe ove regije naginje kontinentalnoj kuhinji koja se uglavnom temelji na mesu i krumpirima. Specijaliteti ovog dijela Šibensko-kninske županije svakako su pečena janjetina i svinjetina s pečenim krumpirima i salatom koje se mogu naći na meniju svakog lokalnog restorana. Tradicionalno se pripremaju ispod peke po nekoliko sati. Peka je željezno zvono ispod kojeg se stave meso i krumpiri te se potom zvono prekrije žarom. Ovom popisu najpoznatijih specijaliteta treba svakako dodati i autohtoni sir iz mišine i dimljeni pršut. Drniški pršut višestruko je nagrađivan zbog svoje kvalitete te je kao takav prepoznat u cijelom svijetu.

 

DESERTI I SLASTICE

Najtradicionalniji deserti Šibensko-kninske županiji su: rožata - kolač od jaja, mlijeka i karamele, fritule - krafnice s grožđicama i likerom (oblikuju se u kuglice veličine šljive i prže u vrelom ulju), kroštule koje se spravljaju na sličan način kao i fritule, ali imaju oblik dugih traka te mandulat - desert koji nastaje mješavinom badema i meda. Neke od suvremenijih slastica uključuju: tart od rogača s mandarinama, zrele breskve ili rane, lagano pečene smokve te osvježavajuće inovativna vlaška čaša, mousse od maslinovog ulja pomiješan s džemom od dinje i keksima od badema.

 

VINA I DIGESTIVI

Vino Babić koje se proizvodi u primoštenskim vinogradima poznato je visokokvalitetno crno vino, te se slika primoštenskih vinograda nalazi u stalnom postavu glavne zgrade Ujedinjenih Naroda u New Yorku, kao dokaz mukotrpnog višestoljetnog rada i stalne borbe s dalmatinskim kamenom.

Uz autohtone crne vinske sorte babić, lasinu i plavinu uzgajaju se i bijele sorte: debit, maraština i pošip kao i nekoliko internacionalnih sorti od kojih je najznačajnija merlot koji najbolje rezultate daje na području Drniša.

Prošek je jedinstveno slatko vino koje se radi od prosušenog grožđa i dio je dalmatinske tradicije, a u zadnje vrijeme počeli su se proizvoditi pjenušci od autohtonih vinskih sorti.

Iako je rakija odličan digestiv, u našim krajevima ona se često poslužuje u znak dobrodošlice uz suhe smokve. Na našem području rakije se uglavnom rade od loze s dodacima lokalnog bilja i voća pa tako imamo: travarice, orahovac, rakiju od žižula, višnjevaču i slično.