FOTO: IVO BIOČINA IZVOR: HTZ

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku koja teče dubokim i živopisnim kanjonom dugim više od 75 km te tvori bučne slapove, poput veličanstvenog Roškog slapa i fantastičnog Skradinskog buka (Slapovi Krke – 48 m), najvećih sedrenih kaskada u Europi. U parku se nalaze dva izuzetna spomenika kulture: samostan Visovac i manastir Krka.

Otok Visovac smješten je usred proširenja nalik jezeru, gdje je zelena voda stvorila kršku visoravan iznjedrivši harmoničan spoj prirodne i povijesne baštine. Prvi se puta spominje u dokumentima iz 14. stoljeća, a franjevci su se tu nastanili oko 1455., kada su ga i proširili te se počeli baviti znanošću i obrazovanjem. Sagradili su crkvu, a 1576. i samostan. Otok, kojega su redovnici tijekom stoljeća marljivim radom pretvorili u šarmantno naselje puno stabala, šarolikog cvijeća, voća i povrća, uvijek iznova neodoljivo privlači brojne hodočasnike, ali i turiste. 

Nacionalni park Kornati

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, blizu mjesta gdje se susreću šibenski i zadarski otoci, smjestila se jedna posebna i po mnogočemu veličanstvena skupina otoka pod nazivom Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obale i bogate biocenoze morskog ekosustava (proteže se na više od tri četvrtine ukupne površine), godine 1980. veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom.

Danas NP Kornati zauzima površinu od oko 220 km² i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i grebena, s približno 238 km obale.