FOTO: DREAM DIVISION
Utvrđena županija

TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Najstarija od četiri šibenske tvrđave jedan je od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika u Šibeniku. Srednjovjekovna tvrđava izvorište je grada koji se u povijesti prvi put spominje 1066. godine. Jednostavno rečeno, da nije bilo tvrđave sv. Mihovila, ne bi bilo grada Šibenika. Izgrađena je šezdesetak metara iznad tla, na strmoj stijeni kako bi kontrolirala i branila šibensku lagunu i ušće rijeke Krke, ali i ostale izrazito važne koridore u i prema Dalmaciji. Svoje ime duguje crkvi koja se od 12. stoljeća nalazila unutar zidina. Impozantnost i snaga četverokuta opasanog bedemima učinili su tvrđavu dominantnim zaštitnikom područja te je sv. Mihovil postao i službeni zaštitnik grada Šibenika.

Nakon projekta revitalizacije, Tvrđava sv. Mihovila postala je bogatija za pozornicu pod otvorenim nebom, s 1077 sjedećih mjesta u gledalištu. Na njoj su nastupile brojne hrvatske i svjetske zvijezde, što ju je u kratkom roku učinilo jednom od najprestižnijih pozornica u regiji.

TVRĐAVA SV. IVANA 

Tvrđava sv. Ivana nalazi se na brdu iznad starogradske šibenske jezgre visokom 115 m. Podignuta je u zvjezdolikom obliku 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija s ciljem zaštite grada od turskih kopnenih napada. Zanimljivo je da je tvrđava sagrađena u samo mjesec i pol dana jer su se i tadašnji građani grada Šibenika bojali turskih napada te pripomogli pri gradnji. To se pokazalo vrlo mudrim jer se samo godinu dana kasnije odvila velika bitka protiv vojske turskog Tekeli-paše koji je želio zauzeti tvrđavu kako bi mogao vladati gradom.

TVRĐAVA BARONE

Tvrđava Barone izgrađena je u ljeto 1646. godine, paralelno s obližnjom tvrđavom sv. Ivana. Podigli su ih građani Šibenika u manje od dva mjeseca, kako bi ojačali obranu svog grada od Osmanlija. Barun von Degenfeld bio je zapovjednik obrane zahvaljujući kojem su odbijeni napadi i neprijatelj se povukao uz velike gubitke. Zahvalni građani tvrđavu imenuju prema njezinom graditelju i svom heroju, barunu von Degenfeldu – Barone.

Tvrđava Barone predstavlja jedinstvenu regionalnu kulturnu atrakciju koja je revitalizacijom postala mjesto na kojem se uz pomoć najmodernije tehnologije proširene stvarnosti pruža pogled u prošlost Šibenika. Atraktivnu ponudu Tvrđave Barone predstavlja i Gastro-kulturni centar sa specifičnom ponudom odabranih delicija i vina šibenskog kraja kojom se promovira lokalna gastronomska ponuda. U bistrou je posjetitelji mogu okusiti, a u Barone Shopu (suvenirnici) pronaći trajne uspomene na vrijeme provedeno u Šibeniku.

KNINSKA TVRĐAVA

Kninska tvrđava spada među najveće hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini su hrvatski kraljevi u Kninu imali povremenu prijestolnicu, dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu.
Tvrđava se sastoji od pet međusobno povezanih dijelova, a nalazi se na 345 m nadmorske visine i oko 100 m iznad grada Knina. Duga je 470 m, a na najvišem je dijelu široka 110 m. Obrambeni zidovi, koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 km, mjestimično su visoki i do 20 m. Tvrđava je živući spomenik kulture s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom te predstavlja glavni brend kulturnog turizma na području grada Knina. Otvorena je u razdoblju od 16. ožujka do 31. listopada, svaki dan od 7.00 do 19.00 sati, a izvan sezone od 7.00 do 15.00 sati.

UTVRDA GRADINA

Utvrda Gradina povijesni je spomenik i dio sustava utvrda velikaške obitelji Nelipčić. Nalazi se u Drnišu na 344 m nadmorske visine, iznad kanjona rijeke Čikole. Izgrađena je na lokaciji od strateškog značaja, a pogled s utvrde na grad i planinu Prominu oduzima dah. Dolaskom Mlečana krajem 17. stoljeća naređeno je njezino rušenje. Međutim, uskoro je obnovljena zbog prijetnje od provala Turaka, prisutne sve do 1715. godine.

U 19. je stoljeću tvrđava izgubila svoju funkciju te je postala izvorom građevinskog materijala za rastući grad Drniš. Danas vidljivi ostatci na južnoj strani dio su srednjovjekovne utvrde, dok središnja kula i sjeveroistočni obrambeni zid potječu iz razdoblja osmanske vladavine.